"Najverjetneje se bo naslednji potres zgodil tam, kjer se še ni zgodil"

Po lanskih potresih v Petrinji in Zagrebu na Hrvaškem se je vrstilo mnogo opozoril, da bi bil potres podobne jakosti lahko usoden za več stavb v Ljubljani. Čeprav potresov ne moremo napovedati, si pri njihovem okvirnem napovedovanju pomagajo s potresno karto, a tudi karto spremljajo negotovosti. Strokovnjak na področju strukturne geologije, aktivne tektonike in potresne nevarnosti Jure Atanackov:

"Najverjetneje je, da se bo naslednji potres zgodil tam, kjer se v zgodovini oziroma od kar jih beležimo, ni zgodil. In ravno to negotovost pokriva geološki vnos. Torej, da vemo, kje so strukture, ki bi lahko potencialno generirale te potrese in jih potem obravnavamo kot možne bodoče lokacije potresov."

Problematična je praktično vsa gradnja, zgrajena pred rušilnim potresom v Skopju leta 1963. Pred tem na našem območju ni bilo prave strategije za protipotresno gradnjo. Kljub lanskim potresom na Hrvaškem v Ljubljani niso spreminjali strategije preventivne obnove potresno ogroženih stavb. Nadaljujejo s predhodno strategijo, ob tem pa izpostavljajo problematiko lastništva. Občina namreč lažje prenavlja objekte v občinski lasti kot tiste v zasebni.

"Kar se Mestne občine Ljubljana tiče, si ne želimo zatiskati oči in reči, da je to zgolj problem lastnikov. Kot sem rekel, mi zdaj na eni strani sofinanciramo predvsem objekte, ki so v naši lasti. Kar pa se tiče drugih objektov, moramo reči, da se hkrati zavedamo in tudi ozaveščamo ostale, da ni problem samo v teh petnajstih stolpnicah, ki so trenutno medijsko izpostavljene."

Kljub temu da s prenovo ne moremo doseči varnosti novozgrajene stavbe, je po mnenju Kusa smiselna vsaka prenova, ki bi ob potresu varovala življenja. Direktorica nepremičninske agencije Stan Stanka Solar ocenjuje, da protipotresna gradnja igra vse večjo vlogo tudi na nepremičninskem trgu.

"Zaradi tega se marsikdo pred nakupom pozanima, koliko je nepremičnina protipotresno grajena in si ob nakupu želijo videti dokazila – da se predloži uporabno gradbeno dovoljenje, iz katerega je razvidno, kdaj je bila stavba narejena."

Ob tem kupce skrbi tudi strošek morebitne sanacije, ki lahko znaša več kot 100.000 evrov na stanovanje. Z ministrstva za okolje in prostor odgovarjajo, da pripravljajo osnutek resolucije o protipotresni sanaciji. S tem želijo povečati potresno odpornost v prihodnjih desetletjih. Financiranje za zasebne zgradbe pa zaenkrat še ni zagotovljeno.