Cene nepremičnin v nebo: kupci ne kupujejo več za vsako ceno

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se po podatkih Eurostata v drugem četrtletju letos glede na isto obdobje lani zvišale za 13,4 odstotka, na četrtletni ravni pa za 4,3 odstotka. 

Po zadnjih podatkih slovenskega statističnega urada so cene vseh nepremičnin v drugem četrtletju letos glede na leto 2015 višje za 26 odstotkov. Najbolj so se podražila nova stanovanja (49 odstotkov), rabljena stanovanja v Ljubljani so dražja za 36 odstotkov.

Zakaj so se cene v Ljubljani tako zvišale?

"K rasti cen, še posebej v Ljubljani, je pripomoglo pomanjkanje primernih stanovanj tako za namene oddajanja kot lastno uporabo. Veliko stanovanj so kupci v centru in v bližini centra Ljubljane ter v drugih turističnih krajih kupili zaradi kratkoročnega oddajanja v najem (Airbnb), saj se je obisk turistov v Sloveniji v zadnjem letu bistveno povečal. K rasti cen so prispevale tudi nizke obrestne mere za posojila pri bankah," trenutno situacijo opisuje direktorica nepremičninske agencije Stan Stanka Solar.

Poudarja, da so oglaševane cene redkih novogradenj na trgu precej višje od sedanjih cen rabljenih stanovanj. A ob tem priznava, da je povprečni standard novogradenj tudi precej višji od povprečja razpoložljivih stanovanj na trgu.

Solarjeva bolj kot evforijo v zadnjih mesecih opaža znake umirjanja nepremičninskega trga, zato ne želi govoriti o morebitnem pregrevanju trga ali celo napihovanja nepremičninskega balona. "Kupci niso pripravljeni kupovati za vsako ceno, ki presega realno vrednost rabljene ali nove nepremičnine," opozarja.

Slabša stanovanja se lahko pocenijo, boljša podražijo

Solarjeva meni, da je cena stanovanj dosegla raven, ki bo povzročila diferenciacijo cen. "Slabša stanovanja brez urejenega parkiranja, dvigal, fasade, strehe se lahko v prihodnjem letu pocenijo, boljša stanovanja, katerih standard bivanja je podoben novogradnjam, pa se lahko še podražijo," napoveduje nepremičninska strokovnjakinja.

Tudi pri bankah naša sogovornica opaža, da so pri dajanju posojil za stanovanja postale previdnejše.

Investitorji so previdnejši kot pred krizo

Ali obstaja nevarnost, da sedanji investitorji finančne konstrukcije oblikujejo na podlagi trenutnih cen, ki bi se jim v primeru poka nepremičninskega balona lahko porušile, Solarjeva odgovarja: "Menim, da se to ne bo zgodilo. Povpraševanje po novih stanovanjih je veliko, kupcev, ki bi si želeli kupiti visoko kakovostna stanovanja, pa tudi dovolj, a je ponudbe v tem trenutku še vedno malo. Investitorjev, ki bi gradili tako kot pred krizo (brez ali skoraj brez lastnih sredstev), tako rekoč ni več. Investitorji so mnogo bolj previdni in premišljeni," je prepričana.

"Težko je predvideti, kaj se bo čez dve ali tri leta zgodilo s cenami nepremičnin. A skoraj gotovo bodo cene novih stanovanj precej višje, kot so sedanje cene rabljenih. Stroški gradnje so višji tudi zaradi spremenjenih tehničnih zahtev," pojasnjuje. Zato potencialnim kupcem, če najdejo sebi primerno rabljeno stanovanje, svetuje nakup.

Najemnine zaostajajo za rastjo cen

Solarjeva še poudarja, da najemnine zaostajajo za rastjo cen nepremičnin. To je posebej očitno pri večjih stanovanjih. "Najemnine manjših stanovanj so se v zadnjem letu povišale, medtem ko tega pri večjih stanovanjih ni opaziti oziroma so razlike manjše. S trenutno kupno močjo tako domačih kot tujih najemnikov je težje oddati stanovanja z mesečno najemnino nad 1.500 evrov. Ta situacija investitorje usmerja v nakupe manjših stanovanj, kar je tudi eden od vzrokov, ki stanovanjem zvišuje ceno," še sklene Solarjeva.

Original članek: https://siol.net/posel-danes/novice/cene-nepremicnin-v-nebo-kupci-ne-kupujejo-vec-za-vsako-ceno-481216